.NET Core – missing currency symbol in docker alpine image

During the process of moving a Scala-based API to .NET Core, we encountered an interesting localization issue when running our code in a docker container based on an alpine image. The code itself was doing a currency formatting based on some culture. It looked more or less as below

We also had some integration tests for that piece of logic

The tests were run during a CI build in a container with an image defined as below

At this point, we were sure that everything works fine, as the tests were green and everything was also working correctly on our local machines. However, after deployment to a testing environment, we started getting invalid currency symbols

As you can see the response contains ¤ (invariant currency symbol) instead of expected €. It took us some time to figure this out but finally, it turned out that aspnet:2.1.11-alpine image(the one we used for running the application) contrary to the SDK image(used for building and running tests) is missing icu-libs package. In default conditions, the application should throw the following exception during the startup

However, aspnet:2.1.11-alpine image has the DOTNET_SYSTEM_GLOBALIZATION_INVARIANT flag set to true by default, so the missing package was not validated during a startup. After all, in order to fix the issue, we had to install the icu-libs package and also set the DOTNET_SYSTEM_GLOBALIZATION_INVARIANT back to false. This was done by these two lines in Dockerfile

Once the lines were added the application started working as expected

Source code for this post can be found here

.NET Core – missing currency symbol in docker alpine image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *